Strona Mirosława Dakowskiego
Odwiedza nas 89 gości
S T A R T arrow Społeczeństwo arrow A to ziółko!! arrow Bądźcie zdrowi! Korzyści z czosnku dla naszego zdrowia
Thursday 01 October 2020 14:47:15.30.
migawki
 

 Przypominamy, że NIE MA obowiązku noszenia maseczek ani w przestrzeni publicznej, ani w pomieszczeniach zamkniętych (także w kościołach), o ile osoba nienosząca maseczki ma na przykład stany lękowe, lub "trudności w oddychaniu", przy czym NIE MUSI posiadać żadnego zaświadczenia w tej sprawie.

                                                                          ================================

                                                                                    Żorżeta go home, paskudo !

 
W Y S Z U K I W A R K A
Bądźcie zdrowi! Korzyści z czosnku dla naszego zdrowia Drukuj Email
Wpisał: Andrzej Leszczyński   
01.11.2017.

Bądźcie zdrowi! Korzyści z czosnku dla naszego zdrowia


Будьте здоровы! Польза чеснока для нашего здоровья

http://3rm.info/publications/53189-polza-chesnoka-dlya-nashego-zdorovya.html 3.5.2017 r.


Tłumaczył Andrzej Leszczyński 31.10.2017 r.


Starożytna mądrość ludowa, która mówi, że czosnek rozpala serce bohatera, gdy jest ono lodowate. Jak niezwykły jest czosnek i jego użyteczne właściwości opisał w I wieku przed Chr. starożytny rzymski lekarz Dioscorides. Starożytny naukowiec zalecał za pomocą czosnku leczyć niestrawność i wyczerpanie, zażywać go przy kolkach żołądkowych.



W starożytnej Grecji czosnek w ogóle był uważany za magiczny środek i stosowany był przeciwko ugryzieniom żmij. Słowianie nazywali go również "ziołem żmijowym" i używali jako antidotum na różne zatrucia, ugryzienia zwierząt i owadów. Dla wielu starożytnych narodów czosnek był niemalże jedynym lekarstwem na cholerę i dżumę. Roślinę uznawano za dobry sposób na pozbycie się zmęczenia przy dużym wysiłku fizycznym, przy krzywicy i nadciśnieniu tętniczym, często stosowany był jako lekarstwo na raka i środek na odmłodzenie organizmu.

 

Jakie korzyści daje czosnek

 

Korzyści z czosnku opisują księgi zielarzy. Na długo przed odkryciem fitoncydów starożytna medycyna rosyjska wykorzystywała lotne wydzieliny czosnku w leczeniu kataru, kokluszu, ropnych ran i ropiejących wrzodów. Wiadomo, że podczas I-ej Wojny Światowej czosnek rozprowadzano w wodzie i wykorzystywano jako środek antyseptyczny do leczenia ran.

Od czasów starożytnych znane jest stosowanie czosnku, zwiększającego odporność organizmu, przywracającego witalność w czasie i po długich chorobach. Wywar czosnku z ziemniakami (1: 1) – jest skutecznym środkiem do leczenia zaburzeń układu pokarmowego. Oprócz tego ludowi uzdrowiciele często wykorzystywali napary czosnkowe jako dobre środki moczopędne, przeciwko pasożytom (robakom), przeciwmalaryczne i żołądkowe. W naszych czasach w profilaktyce przeziębień, nie tylko uzdrowiciele ludowi, ale również lekarze zalecają jeść po kilka ząbków czosnku dziennie (zwłaszcza w zimnych porach roku).

 

Tak korzystne właściwości i szerokie zastosowanie czosnku jest spowodowane bardzo bogatym składem chemicznym rośliny. Główki czosnku zawierają fitosteryny, polisacharyd inulinę, węglowodany, sole, jod, fosfor, magnez, kwasy organiczne, bogate w witaminy i pierwiastki śladowe.

 

Naukowcy medycy wielokrotnie udowadniali użyteczność czosnku dla ludzkiego organizmu. Podczas badań ustalono, że roślina o gryzącym zapachu i ostrym smaku zwiększa odporność organizmu na przeziębienia i choroby zakaźne, poprawia pracę serca i narządów trawiennych, rozszerza naczynia krwionośne, ma działanie moczopędne i napotne, ma właściwości antyseptyczne i przeciwszkorbutowe. Nie jest dla nikogo tajemnicą, że czosnek pobudza apetyt.

 

Allicyna, którą zawierają ząbki czosnku, ma silne działanie bakteriobójcze, najwyraźniej o tej właściwości rośliny wiedziano od dawna, dlatego wielu w naszych czasach rozkłada w domu obrany czosnek podczas epidemii grypy i występowania chorób zakaźnych u kogoś z domowników.

 

Statystyki świadczą o korzyściach czosnku w profilaktyce chorób nowotworowych i raka. Przydatność czosnku pod tym względem wykazały badania kliniczne, fitoncydy znacząco hamują aktywność niektórych enzymów nowotworowych. Niektórzy naukowcy zalecają stosować fitoncydy czosnku w diecie w procesach nowotworowych. Alifidy, które są zawarte w czosnku, według naukowców można włączać w zestaw środków terapeutycznych przy chorobie miażdżycy tętnic, skomplikowanym nadciśnieniu tętniczym.

 

Wiele współczesnych leków na bazie czosnku hamuje procesy gnicia i fermentacji w jelitach, pobudza wydzielanie i ruchliwość jelit, obniża ciśnienie krwi i niszczy owsiki. Sok czosnkowy jest w składzie preparatów przeciw anemii, czerwonce, zapaleniu okrężnicy i atonii jelit. Wiele leków, które zawierają czosnek, są korzystne i niezastąpione przy nadciśnieniu tętniczym i zapaleniu żołądka, miażdżycy tętnic, a nawet cukrzycy.

 

Jeśli jest mowa o aspekcie dobrego i szkodliwego czosnku, to czosnek jest szkodliwy dla pacjentów cierpiących na niektóre choroby nerek. Przy padaczce czosnek jest również przeciwwskazany i może prowadzić do napadów padaczkowych.

 

Korzyści z czosnku w kosmetyce i kulinarii

 

W kosmetyce czosnek jest używany do wzmocnienia włosów. Spirytusowa nalewka z czosnku jest przydatna do oczyszczania naczyń i odmładzania organizmu.

 

Czosnek w kuchni. Najczęściej zgniecione ząbki czosnku są używane jako przyprawa do dań mięsnych, zwłaszcza z baraniny, dziczyzny i gęsi. Bardzo pożyteczne są zupy czosnkowe. Zastosowanie czosnku w diecie wypełnia potrawy korzystnymi substancjami i znacznie poprawia walory smakowe, a ostry zapach pobudza apetyt. Czosnek – to obowiązkowa przyprawa przy marynowaniu i kwaszeniu grzybów i warzyw. Przepis marynowanego (kiszonego) czosnku, który dotarł z dalekiej Syberii, jest znany dzisiaj na całym świecie, kiszony czosnek jako przyprawa do chleba z masłem, twardego lub świeżego sera (twarogu) uważany jest za delikates.

 

Jakie korzyści są z młodego czosnku wiedziały jeszcze nasze prababcie. Młody czosnek w ogrodzie pojawia się znacznie wcześniej niż inne warzywa i od dawna jest doskonałym lekarstwem na awitaminozę. Po długiej zimie delikatne młode liście i śnieżnobiałe ząbki, które nie zdążyły jeszcze nabyć trwałego ostrego zapachu dojrzałego czosnku, pasują do każdej sałatki wiosennej, wypełniają ją cennymi witaminami i mikroelementami.

Wiosną zielone strzałki czosnku są pożyteczne i pożywne, są używane nie tylko jako przyprawa, ale także do gotowania pojedynczych dań. Soczyste zielone strzałki z ostrym zapachem smaży się, dusi się, marynuje na zimę. Pachnące zielone warzywo zawiera wiele pierwiastków śladowych, cennych witamin i składników odżywczych, służy jako ekskluzywna dekoracja świątecznego stołu o każdej porze roku.

Zielone strzałki czosnku nie są zalecane dla osób, które mają wrzody żołądka, kamicę żółciową, niedokrwistość i choroby nerek.

 

Dla kogo korzystny jest czosnek?

 

Każda mama wie, jak użyteczny jest czosnek dla dzieci. Jest to pierwszy środek w różnych chorobach wirusowych i przeziębieniach, czosnek jest znany wszystkim jako korzystny środek na zwiększenie odporności organizmu i poprawę apetytu, jako środek antybakteryjny i przeciwko robakom (glistom).

 

Dla osób w podeszłym wieku użyteczne właściwości czosnku są również dobrze znane. Oprócz wymienionych właściwości czosnek aktywnie hamuje niszczenie neuronów (komórek mózgowych), przywraca i pobudza wzrost nowych komórek. Czosnek zmniejsza intensywność ataków serca, pomaga osobom, które miały zawał serca.

 

Często pojawia się pytanie, co jest bardziej przydatne: czosnek czy cebula. Rzecz w tym, że zupełnie odmienne w smaku te pachnące warzywa mają wiele podobieństw pod względem komponentów, które wchodzą w ich skład, dlatego często są one wykorzystywane do zapobiegania i leczenia podobnych chorób. Niewątpliwie, użycie w większej lub mniejszej ilości konkretnego produktu do spożycia, zależy od indywidualnego smaku i przyzwyczajenia, więc różne rodziny wykorzystują czosnek i cebulę różnie do jedzenia.

 

Dziś na półkach warzywnych sklepów pojawiły się nowe odmiany czosnku, dzięki żmudnej pracy selekcjonerów w niektórych rodzajach zamiast mnóstwa małych ząbków spotykamy jedną całą główkę. Ząbki stały się większe i bardziej soczyste, skład substancji, które zawiera czosnek, został uzupełniony o nowe elementy, ale czosnek, korzystne właściwości którego zostały zachowane, nadal jest wykorzystywany w różnych gałęziach medycyny i kulinarii. To niezwykłe warzywo tak jak dawniej przynosi do naszych domów zapach zdrowia i wigoru, piękna i „wiecznej młodości”.

 

http://centr-molodosti.ru/polza-chesnoka.html 3.5.2017 r.


Źródło:


Будьте здоровы! Польза чеснока для нашего здоровья

http://3rm.info/publications/53189-polza-chesnoka-dlya-nashego-zdorovya.html

3.5.2017 r.


Tłumaczył Andrzej Leszczyński

31.10.2017 r.


Uwaga tłumacza:

Na wielu portalach zamieszczone są artykuły pod tytułem „Uwaga! Żydzi nie chorują na raka!”. (https://martabrzoza.pl/rak/uwaga-zydzi-nie-choruja-na-nowotwory/).

Oto statystyka.

W 2004 roku z 7,4 mln. osób, zamieszkujących Izrael, zmarło na raka… 152 osoby, co daje 0,4 osoby na dzień. W tym samym czasie w Niemczech zmarło 220 tys. osób, czyli 601 osób dziennie. W Polsce w 2005 roku na nowotwory złośliwe zmarło 125,672 osoby, a w 2010 roku – 140,564 osoby, co daje 344 i 382 osób dziennie. W 2011 roku zmarło 144 336 osób, co daje blisko 400 zgonów dziennie. (Z roku na rok liczba zmarłych na raka w Polsce zwiększa się – A.L.)

O co tu chodzi? Czyżby Żydzi odkryli lekarstwo na raka? Czy może stosują powszechnie znane w świecie naturalne metody leczenia raka za pomocą:

- Witaminy B 17/leatrile/amigdalina – badania doktora Johna A. Richardsona, które popularyzuje G. Edward Griffin.

- Witaminy C – leczenie wlewami z askorbinianu sodu.

- Oleju z konopi indyjskich – badania Christiny Sanchez, biologa molekularnego z Uniwersytetu Compultense w Madrycie.

- Sody oczyszczonej według badań włoskiego lekarza Tullio Simoncini…


Otóż nic z tego. Tych metod Żydzi nie stosują, bo nie potrzebują…


Dlaczego? Ponieważ te 0,4 osoby dziennie zmarłe na raka dotyczą… nie Żydów, tylko osób innych narodowości, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Było to w roku 2004-ym. Jaki jest stan obecnie, w roku 2017, nie wiadomo…


To tyle z artykułu. Jaki jest wniosek? Myślę, że powodem nie chorowania Żydów na raka jest spożywanie przez nich dużych ilości czosnku i cebuli! Bardzo dużych! Przez co nieraz przebywanie obok Żydów jest dość uciążliwe z powodu „aromatu”, wydzielanego przez ich ciała, a pochodzącego z substancji zapachowych tych cudownych, pożytecznych roślin… Ale coś za coś…

Zmieniony ( 01.11.2017. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Top! Top!

Nasza strona korzysta z plikow cookies w celu gromadzenia anonimowych statystyk, jesli nie blokujesz tych plikow, to zgadzasz sie na ich uzycie oraz zapisanie w pamieci urzadzenia. Mozesz samodzielnie zarzadzac plikami cookies w ustawieniach przegladarki.