O MIODZIE, jego znaczeniu i roli w przyrodzie. Niezwykłe Przepisy.
Wpisał: Andrzej Leszczyński i pszczółka Maja   
04.11.2017.

O MIODZIE, jego znaczeniu i roli w przyrodzie.


Bądźcie zdrowi!

Niezwykłe właściwości lecznicze miodu


[wydrukować, używać !! M. Dakowski]

 

Opracował i tłumaczył Andrzej Leszczyński 3.11.2017 r.



Miód normalizuje pracę wielu narządów wewnętrznych, poprawia skład krwi, zwiększa odporność, jest potężnym źródłem energii, chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się.

 

Korzystne właściwości miodu wynikają z biologicznej natury miodu i jego złożonej kompozycji chemicznej. Do głównych właściwości miodu należą: krystalizacja, fermentacja, higroskopijność, pojemność cieplna, przewodność cieplna, przewodność elektryczna, lepkość, gęstość, aktywność optyczną, tiksotropia i inne.

Ponadto miód ma właściwości bakteriobójcze, lecznicze i dietetyczne. Ze względu na jego właściwości lecznicze, miód jest szeroko stosowany w medycynie tradycyjnej i ludowej do leczenia dolegliwości i zapobiegania chorobom.

 

Miód normalizuje funkcje fizjologiczne organizmu, dlatego należy go zalecać przy kompleksowym leczeniu różnych chorób.

 

Skład miodu

Miód ma właściwości antybakteryjne, bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Leczniczemu działaniu miodu sprzyja jego bogaty skład: miód zawiera cukry, substancje mineralne, pierwiastki śladowe, witaminy, enzymy, substancje biologicznie czynne, witaminy H, K, kwas pantotenowy i foliowy, chlor, cynk, glin, bor, krzem, chrom, lit, nikiel, ołów, cyna, tytan, osm, tak bardzo niezbędne dla organizmu.

Miód jest stosowany jako środek ogólnie wzmacniający, tonizujący, przywracający siły. Miód – to doskonały środek leczniczy, stosowany do leczenia ran i oparzeń, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek, wątroby, dróg żółciowych, przewodu pokarmowego.

Miód naturalny ma niepowtarzalne właściwości smakowe.

Miód jest często stosowany w preparatach kosmetycznych, ponieważ dobrze zmiękcza skórę, poprawia jej tonację, eliminuje suchość i łuszczenie się.

Miód jest dobrym środkiem odżywczym. Głównymi składnikami odżywczymi miodu są - węglowodany, białka, substancje mineralne, witaminy, enzymy, itp. Podczas rozszczepienia glukozy i fruktozy wydziela się duża ilość energii, niezbędna dla procesów życiowych organizmu.

 

Własności miodu

Codzienne użycie miodu po 20-50 gramów w ciągu roku znacznie poprawia skład krwi i metabolizm. W skład miodu wchodzi głównie fruktoza, a także takie substancje mineralne jak potas, magnez, też białka i witaminy, bardzo rzadko spotykane w innych produktach. Te składniki miodu wzmacniają ścianki naczyń i mięsień sercowy.

Miód ma korzystne działanie na procesy zapalne w jelicie grubym, w leczeniu pewnych form wrzodu żołądka i dwunastnicy, hemoroidów. Właściwości antybakteryjne miodu tłumaczy się obecnością w nim specyficznych substancji - inhibitorów. W jasnych odmianach miodu jest ich więcej, niż w ciemnych. Ta korzystna właściwość miodu nie zależy od długości czasu jego przechowywania w optymalnych warunkach.


Leczenie miodem

Miód - lekarstwo na "100 chorób"!


Miód jest nie tylko bardzo "smaczny", ale także "pożyteczny"! Gdy nie było żadnych specjalnych lekarstw, nasze babcie i prababcie leczyły się wszelkimi podręcznymi środkami ludowymi. I leczenie było skuteczniejsze niż teraz ... Dlatego to, co stare, zapomniane lepiej jest reanimować, niż poddawać się leczeniu antybiotykami. Medycyna ludowa zgromadziła wiele przepisów, które pomogą nam radzić z różnymi dolegliwościami. Ale, zamierzając zastosować ten czy inny przepis, nie należy zapominać o konsultacji z lekarzem. Jest to ważne, aby leczenie przyniosło korzyść i uwzględniło ogólny stan naszego zdrowia i rozwój choroby. W recepturach należy używać wyłącznie naturalnego miodu bez dodatków!

Dla celów leczniczych miód zaleca się spożywać głównie jako rozpuszczony, ponieważ w tej postaci ułatwia się jego przenikanie do krwioobiegu, a następnie do komórek i tkanek organizmu. Po podjęciu decyzji o leczeniu miodem niezbędne jest ścisłe indywidualne podejście do każdego pacjenta, wybór odpowiedniego typu miodu i ścisła indywidualność jego dawkowania w celu uniknięcia niekorzystnego wpływu dużych ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów na autonomiczny układ nerwowy i ogólną przemianę materii (metabolizm).


Woda miodowa

Jedną łyżeczkę od herbaty miodu rozcieńczyć w szklance surowej wody. Otrzymujemy 30% roztwór miodu, który według składu jest identyczny z osoczem krwi. Miód w surowej wodzie tworzy wiązania klastrowe (zmienia jej strukturę). Zwiększa to jej właściwości lecznicze. Woda miodowa jest wchłaniana przez organizm szybko i całkowicie.

 

Efekt wody miodowej

Normalizuje się trawienie. Poprawia się praca wszystkich części przewodu pokarmowego.

Zwiększa się odporność organizmu. Znikają chroniczne katary, zapalenia oskrzeli, rozcieńcza się i wydala się śluz z płuc (drogą naturalną - przez jelita).

Wszystkie rodzaje pasożytów w przewodzie pokarmowym nie lubią żółtego koloru. Podczas ich napromieniowania promieniami żółtego koloru przestają się rozmnażać.

Następuje trawienie złogów w jelitach, rozpuszczają się masy kałowe. Następuje uzdrowienie (sanacja) jelit. Miejsce lokalizacji kamieni kałowych jest w okolicy talii. Dlatego w początkowym okresie spożywania wody miodowej są przypadki powiększenia obwodu talii. Ale to nie powinno nas przerażać. Wyjaśnienie jest proste: kamienie kałowe pęcznieją, stają się miękkie i zaczynają opuszczać ciało.

Następuje oczyszczanie całego organizmu na poziomie komórkowym. Zwiększa się działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.

Praca okrężnicy jest normalizowana. Jest to dobry środek do przywracania normalnej mikroflory jelitowej i eliminowania dysbakteriozy.

Przechodzi nie trzymanie moczu. Miód jest higroskopijny, gromadzi wodę, dlatego nerki i pęcherz moczowy w nocy się rozładowują i odpoczywają.

Wodę miodową do celów leczniczych i profilaktycznych należy pić rano na czczo. Szklankę wody miodowej należy wypić duszkiem. To bardzo ważne. Zwieracz żołądka natychmiast się otworzy i ciecz trafi do jelit, po czym jest wchłaniana ona do krwi.

Wodą miodową przeciera się twarz. Odżywia ona skórę, czyni ją miękką, aksamitną i delikatną. To naturalny kosmetyk. Najstarszy i zarazem najnowocześniejszy równocześnie.


Receptury miodowe przy przeziębieniach

• Łyżkę suszonych malin zalać w termosie 200 ml wrzącej wody, pozostawić na 2-3 godziny, przecedzić, dodać 2 łyżki stołowe miodu, rozmieszać i wypić na noc.


• Przy podejrzeniu grypy dobrze jest także leczyć się specjalną mieszanką roślinną: 1 łyżkę stołową naturalnego miodu, 1 łyżkę stołową owoców dzikiej róży, 1 łyżkę stołową czarnej porzeczki i 1 łyżkę stołową malin zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min. Zażywać po 0,5 szklanki przed jedzeniem 3 razy dziennie.

 

• Jako środek przeciwgorączkowy i przeciwzapalny przy przeziębieniach zalecany jest następujący lek: po 1 łyżce stołowej kwiatów lipy i owoców malin zalać dwoma szklankami wrzątku, gotować przez 5 minut, odstawić do naciągnięcia, przecedzić i rozpuścić w tym wywarze 2 łyżki stołowe miodu. Napój leczniczy (ciepły) zażywać po 0,5 szklanki 3-4 razy dziennie przed posiłkami.


• Trzy łyżki stołowe suszonych kwiatów i owoców jarzębiny czerwonej zalać w termosie 1 litrem wrzącej wody, pozostawić na 4-5 godzin, przecedzić, dodać miód – 1 łyżkę stołową na szklankę naparu i pić w ciągu dnia.


• Zetrzeć czosnek na tarce lub zmiażdżyć w wyciskaczu, wymieszać otrzymaną kaszkę z miodem w stosunku 1: 1 i zażywać po jednej łyżeczce od herbaty tej mieszaniny dwa razy dziennie. Nie trzeba popijać wodą. Według innej recepty w przypadku wystąpienia objawów grypy należy przygotować jak wyżej mieszaninę utartego czosnku z naturalnym miodem w stosunku 1: 1 i po zażyciu 1 łyżki stołowej tej mieszanki przed pójściem spać popić ciepłą przegotowaną wodą lub mlekiem.


• Zapalenie migdałków pomoże usunąć płukanie gardła roztworem z 1 łyżki stołowej naturalnego miodu na 1 szklankę ciepłej wody.


• Przy bólu gardła (przy anginie) zaleca się następujący środek. Zalać 1 łyżkę stołową miodu i 1 łyżkę stołową kwiatu rumianku 250 ml wrzącej wody, odstawić do naciągnięcia (nie mniej niż na pół godziny) i płukać gardło trzy razy dziennie.


• Jedną szklankę suszonych jagód kaliny zalać 1litrem wrzącej wody i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie wywar odstawić pod przykryciem na godzinę, przecedzić, dodać trzy łyżki stołowe miodu, wymieszać do rozpuszczenia się i pić wywar po pół szklanki 3-4 razy dziennie podczas przeziębienia z silnymi bólami głowy, kaszlem i utratą głosu.


Receptury miodowe przy chorobach układu pokarmowego

• Jedną łyżkę stołową miodu rozpuścić w szklance przegotowanej, ochłodzonej do temperatury pokojowej wody i pić trzy razy dziennie na jedną godzinę przed posiłkiem.


• Jedną łyżkę stołową ziół szaroty błotnej wsypać do naczynia emaliowanego, zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i owinąć ręcznikiem. Odstawić na pół godziny, potem przecedzić, dodać jedną łyżkę stołową miodu i zażywać napar po 1 łyżce stołowej trzy razy dziennie przed posiłkami.


• 500 g miodu zmieszać z 500 g świeżego soku z liści babki i gotować w naczyniu emaliowanym na małym ogniu przez 20 minut. Następnie wywar ochłodzić i zażywać po 1 łyżce stołowej trzy razy dziennie przed posiłkiem.


• Zmieszać 100 g miodu, 100g gęsiego lub wieprzowego smalcu, 100 g proszku kakao, 15 ml soku z aloesu. Otrzymaną mieszaninę zażywać po jednej łyżce stołowej trzy razy dziennie, rozpuszczając mieszaninę w szklance gorącego mleka.

 

Receptury miodowe przy dolegliwościami męskich i żeńskich

• Przy nadżerkach szyjki macicy zwilżyć tampon gazy wodnym roztworem miodu (w stosunku 1: 1) i wprowadzić głęboko do pochwy na okres doby. Pełny przebieg leczenia – to 10-15 procedur.


• Zmielić w maszynce do mielenia mięsa 2 cytryny ze skórką, po jednej szklance orzechów greckich, suszonych moreli bez pestek, rodzynek bez pestek i suszonych śliwek. Do otrzymanej mieszaniny dodać pół szklanki miodu i wymieszać. Zażywać po jednej łyżce stołowej trzy razy dziennie na jedną godzinę przed posiłkiem.


Recepty miodowe przy leczeniu ran

• Źle gojące się wrzody na skórze dobrze jest smarować miodem pszczelim. W leczeniu ran można używać kompresów lub kąpieli miejscowych. W tym celu należy rozcieńczyć miód w gorącej wodzie do stężenia 30% roztworu. Zwilżyć szmatkę roztworem i utrzymać kompres w ciągu 20-30 minut.

• Przy ropiejących ranach można stosować następującą mieszaninę: 20 g stopionej słoniny wieprzowej (smalcu) zmieszać z 80 g miodu do uzyskania jednorodnej masy.


Przy atakach rwy kulszowej lub bólach reumatycznych tradycyjna medycyna ludowa zaleca, aby wydrążyć w bulwie rzodkwi jamę, wypełnić ją miodem i odstawić na 4 godziny. Następnie sokiem, który się zgromadzi, regularnie pocierać bolesne miejsce.


Przy anemii szczególnie przydatny jest miód gryczany. Dawka indywidualna wynosi od 50 do 100 g na dobę. Podczas leczenia miód powinien być zażywany w ciągu 2 miesięcy. Poprawia skład krwi, znikają bóle głowy, zawroty głowy, zmęczenie, poprawia się samopoczucie.


Prawie wszystkie choroby oczu jest dobrze leczyć miodem – smarować oczy. 1 łyżeczkę od herbaty miodu gotować przez 2 minuty w szklance wody. Kiedy woda miodowa ostygnie, należy z niej robić okłady na oczy 2 razy dziennie przez okres 20 minut rano i wieczorem. Tę samą wodę zakraplać do każdego oka po 2-3 krople 2 razy dziennie, rano i wieczorem.


Płukanie jamy ustnej i gardła roztworem wody i miodu usuwa zapalenie migdałków, prócz tego, czyści zęby i je wybiela: 1 łyżkę stołową miodu rozprowadzić w szklance ciepłej wody.


Przy trudnościach z zasypianiem: użyteczne właściwości miodu pozwalają na jego stosowanie jako doskonałego, nieszkodliwego środka na spanie. Miód działa kojąco, wywołuje mocny sen, reguluje funkcje jelit: 1 łyżeczkę od herbaty miodu rozprowadzić w szklance ciepłej wody. Pić na noc. Dziecku na noc zaleca się dawać 1 łyżeczkę od herbaty miodu. Miód wzmacnia układ nerwowy dziecka i utrzymuje wilgoć w ciele podczas nocnego snu.


Przy gruźlicy, przewlekłym kaszlu, zapaleniu płuc, zapaleniu oskrzeli : miód (korzystnie lipowy) - 1300 g, drobno posiekane liście aloesu - 1 szklanka, oliwa z oliwek - 200 g, pąki brzozy - 150 g, kwiat lipy. Przed przyrządzeniem lekarstwa, zerwane i umyte przegotowaną wodą liście aloesu położyć na 10 dni w zimne i ciemne miejsce. Rozpuścić miód i dodać posiekane liście aloesu, dobrze wymieszać na parze. Oddzielnie w 2-ch szklankach wody zagotować pączki brzozy i kwiaty lipy, gotować przez 1-2 minuty, wlać przecedzony i wyciśnięty wywar do ochłodzonego miodu. Wymieszać i wlać do 2-ch butelek, dodając do każdej równą ilość oliwy z oliwek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Zażywać po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie. Przed użyciem wstrząsać.


Przy zapaleniu okrężnicy do przygotowania lewatyw: 1 łyżkę stołową miodu i 1 łyżkę stołową rumianku zalać 200 ml wrzącej wody, używać do irygacji.

 

Przy hemoroidach: wstawić do odbytu świecę [czopek] ze scukrzonego miodu.


Przy zaparciu: 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek lub oleju lnianego dokładnie wymieszać z żółtkiem jajka i 1 łyżką stołową miodu i rozmieszać z 3/4 szklanki wody. Zażywać po 1 łyżce stołowej co 2 godziny.


Wzmacnianie włosów: do przegotowanej lekko ciepłej wody, - nie więcej niż 40-50 ° C – dodać miód: na 1litr wody 2 łyżki stołowe. Tą wodą smarować głowę i wcierać w skórę głowy 2 razy w tygodniu.


Przy chorobie wątroby: 1 kg miodu zmieszać z 1 kg czarnej porzeczki. Zażywać po 1 łyżeczce od herbaty na 30 minut przed jedzeniem. Kontynuować do końca mieszanki. Skuteczne jest działanie mieszanki z jednej łyżki miodu z sokiem jabłkowym, zażywanej rano i wieczorem.


Przy zapaleniu jelita grubego, zaparciu: przyjmować po 80-100 gramów miodu dziennie, rozpuszczonego w soku jabłkowym lub zimnej wodzie. Zażywać 3 razy dziennie przed posiłkami.


Do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi przy nadciśnieniu tętniczym:

a) wymieszać po 1 szklance miodu, soku z marchwi, soku z chrzanu z sokiem cytryny . Przechowywać w szklanym słoju ze szczelnym wieczkiem w chłodnym miejscu. Zażywać po 1-2 łyżeczki od herbaty 3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkiem lub 2-3 godziny po jedzeniu.


b) wymieszać po 1 szklance miodu, soku z marchwi, soku z buraków i soku chrzanu z sokiem z jednej cytryny. Zażywać po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem. Czas trwania leczenia - 1,5 - 2 miesiące. Utarty chrzan uprzednio trzymać we wodzie przez 36 godzin.



Leczenie mieszanką miodu i cynamonu

Stwierdzono, że mieszanka miodu i cynamonu leczy większość chorób. Starożytna medycyna używała miodu od stuleci. Współcześni naukowcy również uznają miód za bardzo skuteczny środek do leczenia wszystkich rodzajów chorób, przy czym bez żadnych komplikacji. Współczesna nauka mówi, że chociaż miód jest słodki, to spożywanie go w określonej dawce jako lekarstwa nie szkodzi chorym na cukrzycę.


UWAGA: Miód musi być NATURALNY, SUROWY I NIEPASTERYZOWANY


Jeśli na etykiecie napisano: CZYSTY (PURE) - to jest najprawdopodobniej miód pasteryzowany. Najlepiej kupować tylko taki miód, na etykiecie którego jest napis: SUROWY (RAW) lub NIEPASTERYZOWANY. Różnica polega na tym, że pasteryzacja miodu neutralizuje w nim wszystkie enzymy.


Chudnięcie (zmniejszenie masy ciała):

Każdego ranka na pół godziny przed śniadaniem na pusty żołądek i na noc przed pójściem spać, wypić mieszaninę miodu z cynamonem (pudrem), uprzednio zaparzoną w filiżance wrzącej wody. Jeśli przyjmować mieszaninę regularnie, to w wyniku tego zmniejszy się ciężar nawet najgrubszej osoby. Również regularne spożycie tej mieszaniny nie pozwala na gromadzenie się tłuszczu.

Mieszaninę należy przygotowywać wieczorem przed snem.


1. 1 część cynamonu na 2 części surowego miodu. Zaleca się 1/2 łyżeczki od herbaty cynamonu na 1 łyżeczkę miodu, chociaż można używać mniejszą lub większą ich ilość, zachowując proporcję 1: 2. Tak, na przykład: 1 łyżeczka od herbaty cynamonu na 2 łyżeczki od herbaty miodu.


2. Zagotować 1 filiżankę wody.


3. Zalać cynamon i przykryć na pół godziny, aby dobrze się zaparzył (naciągnął).


4. Dodać miód, gdy mieszanina ostygnie. Wysoka temperatura niszczy enzymy i inne użyteczne właściwości surowego miodu !!!


5. Wypić 1/2 część mieszaniny przed snem. Drugą połowę przykryć i umieścić w lodówce.


6. Rano wypić drugą połowę z lodówki, nie podgrzewać, pić tylko w postaci schłodzonej lub o temperaturze pokojowej.


Do tej receptury nie dodawać niczego. Ani cytryny, ani octu. Nie jest konieczne picie mieszaniny częściej. Działa ona tylko na pusty żołądek i zwłaszcza na noc.

To pomaga prawie wszystkim. Objętość talii zmniejsza się do czasu utraty wagi. Ten program prowadzi do znacznego zmniejszenia obwodu talii ... ale osiągając określone schudnięcie, dalej już nie można chudnąć. Dzieje się tak dlatego, ponieważ cynamon z miodem powoduje oczyszczenie układu trawiennego i niszczy pasożyty oraz inne grzyby i bakterie, które spowalniają trawienie ... powodując powstawanie toksycznych złogów (obniża "pH" - alkaliczną reakcję krwi).

Kiedy wszystko zostanie oczyszczone, najprawdopodobniej chudnięcie się zatrzyma. Z powodu oczyszczania organizmu mogą pojawić się reakcje uboczne spowodowane uwalnianiem się toksyn. Jeśli to nastąpi, należy zmniejszyć ilość spożywanej mieszaniny lub zrobić przerwę.


Choroby serca:

Codziennie jeść na śniadanie chleb, nasmarowany zamiast dżemu pastą z miodu i pudrem cynamonu. To obniża poziom cholesterolu w tętnicach i ratuje człowieka przed zawałem serca. Nawet u tych, którzy mieli już atak serca, może zmniejszyć się ryzyko wystąpienia drugiego zawału. Regularne spożywanie miodu z cynamonem poprawia oddychanie i wzmacnia mięsień serca.


Niemoc, słabość, utrata sił:

Ostatnie badania wykazały, że zawartość cukru w ​​miodzie jest raczej bardziej korzystna, aniżeli szkodliwa dla utrzymania sił. U osób w podeszłym wieku, które biorą miód i cynamon w równych proporcjach, poprawia się koncentracja i ruchliwość.


Zapalenie stawów:

Chorzy, cierpiący na zapalenie stawów mogą codziennie rano i wieczorem wziąć 1 filiżankę ciepłej wody z 2 łyżkami miodu i 1 łyżeczką od herbaty cynamonu. Regularne zażywanie wyleczy nawet przewlekłe zapalenie stawów.


Cholesterol:

2 łyżki stołowe miodu i 3 łyżeczki od herbaty cynamonu, zmieszane z 2 szklankami ciepłej wody, obniżają poziom cholesterolu we krwi o 10% w ciągu 2 godzin. Podobnie jak u osób cierpiących na artretyzm, przyjmowanie mieszaniny 3 razy dziennie prowadzi do prawidłowego poziomu cholesterolu nawet u pacjentów przewlekle chorych. Ludzie, którzy codziennie przyjmują miód w czystej postaci wraz z pokarmem, również mniej narzekają na cholesterol.


Odporność organizmu:

Codzienne spożywanie miodu i cynamonu wzmacnia funkcje obronne organizmu i chroni przed bakteriami i wirusami. Naukowcy odkryli, że miód zawiera mnóstwo różnych witamin i żelaza. Stałe spożywanie miodu zwiększa zdolność białych krwinek do zwalczania chorób bakteryjnych i wirusowych.


Zapalenie pęcherza moczowego:

Zażywać 2 stołowe łyżki cynamonu i 1 łyżeczkę od herbaty miodu, zmieszanych w szklance lekko ciepłej wody. To zabija zarazki w pęcherzu.


Wypadanie włosów:

Przy wypadaniu włosów lub łysieniu można smarować korzonki włosów pastą z mieszaniny rozgrzanej oliwy z oliwek, 1 łyżki stołowej miodu, 1 łyżeczki od herbaty cynamonu na 15 minut przed myciem głowy. Następnie umyć włosy letnią wodą. Nawet 5 minut wystarczy, żeby efekt był widoczny.


Infekcje skóry:

Mieszanka miodu i cynamonu (w równych ilościach), nakładana na dotknięte części skóry, leczy egzemę, grzybicę i wszystkie inne rodzaje infekcji skórnych.


Trądzik (pryszcze):

Pasta z 3 łyżek stołowych miodu i 1 łyżeczki od herbaty cynamonu. Smarować pryszcze przed pójściem spać i następnego ranka spłukiwać ciepłą wodą. Po 2 tygodniach trądzik zniknie całkowicie.


Ukąszenia owadów:

Mieszankę 1 części miodu na 2 części ciepłej wody z dodatkiem maleńkiej łyżeczki od herbaty cynamonu powoli wcierać w swędzącą część ciała. Ból zmniejsza się w ciągu 1-2 minut.


Niestrawność:

Sproszkowany cynamon, posypany na 2 łyżki stołowe miodu, spożywany przed posiłkiem, zmniejsza kwasowość i pomaga strawić najcięższe potrawy.


Zaburzenia żołądkowe:

Miód z cynamonem usuwa ból w żołądku i leczy wrzody.


Gazy:

Według badań w Indiach i Japonii okazuje się, że miód z cynamonem zmniejsza wzdęcia.


Bóle zębów:

Mieszaninę 1 części cynamonu i 5 części miodu nałożyć na chory ząb. Można to robić 3 razy dziennie, aż ból minie.


Zapach z ust:

Mieszkańcy Ameryki Południowej najpierw z rana płuczą gardło gorącym roztworem miodu i cynamonu, aby utrzymać przyjemny zapach w ustach przez cały dzień. Ale lepiej przed tym dokonać oczyszczenia jelit.


Utrata słuchu:

Codziennie rano i wieczorem zażywać miód i cynamon w równych proporcjach.


Przeziębienie:

Osoby, cierpiące na przeziębienia, powinny zażywać 1 łyżkę stołową ciepłego miodu z 1/4 łyżeczki od herbaty cynamonu 3 razy dziennie. Leczy to prawie każdy przewlekły kaszel, przeziębienia i udrażnia kanały nosowe.


Grypa:

Hiszpański naukowiec wykazał, że miód zawiera naturalny pierwiastek, który zabija bakterie grypy i ratuje człowieka przed chorobą.


Rak:

Najnowsze badania w Japonii i Australii wykazały, że rak żołądka i kości może być skutecznie leczony. Pacjenci z tym typem nowotworu powinni zażywać codziennie 1 łyżkę stołową miodu z 1 łyżeczkę od herbaty cynamonu w ciągu miesiąca 3 razy dziennie.


Długowieczność:

Herbata z miodem i cynamonem, przyjmowana regularnie, opóźnia nadejście starości. 1 łyżka stołowa cynamonu, zaparzona w 3 szklankach wody i ochłodzona + 4 łyżki stołowe miodu. Pić po 1/4 szklanki 3-4 razy dziennie. Utrzymuje skórę świeżą i miękką oraz opóźnia starzenie.


Jeszcze 10 innych informacji o korzystnych właściwościach miodu:


1. Małe rany lub oparzenia można leczyć miodem, ponieważ likwiduje on zakażenie i zmniejsza stan zapalny.


2. Miód gryczany wspaniale walczy z silnym kaszlem. Po umieszczeniu w ustach łyżeczki tego słodkiego lekarstwa przed snem, możesz spokojnie przespać całą noc.


3. Pomimo faktu, że miód jest bardzo kaloryczny, zawiera on też nieprawdopodobną ilość korzystnych składników odżywczych, w tym żelazo, magnez, potas, cynk, wapń. Dodając miód do codziennej diety, staniesz się zdrowszy.


4. Przy suchej skórze lub łupieżu korzystne jest robienie kąpieli z użyciem miodu. Wystarczy rozpuścić nieco miodu w ciepłej wodzie i nanieść roztwór na obszar skóry z dolegliwością, zostawić na pewien okres czasu, a następnie spłukać dokładnie wodą.


5. Amerykańscy naukowcy odkryli niedawno, że miód pomaga osobom z niskim poziomem białych krwinek. Dwie łyżki stołowe miodu dziennie mogą znormalizować ten wskaźnik.


6. Jako maseczka ​​na twarz, miód zapobiega pojawieniu się trądziku. Chodzi o jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Można przyłożyć watkę z miodem do obszaru problemowego i zostawić na noc.


7. Miód z cynamonem zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne.


8. Miód jest doskonałym naturalnym źródłem energii. Jeśli ktoś uprawia sport lub prowadzi aktywny tryb życia, ten produkt pomoże mu, będzie zawsze czuł się rześko.


9. Wielu ludzi twierdzi, że miód pomaga im radzić sobie z alergiami pyłkowymi. Trudno ocenić, jak prawdziwe są te stwierdzenia, ale spróbować warto.


10. Miód pomaga organizmowi szybko radzić sobie z alkoholem. Tak więc, jeśli pilnie chcesz obniżyć procent alkoholu we krwi, to wiesz, co trzeba zrobić! (Na podstawie materiałów hochu.ua)


Źródło:


Podczas opracowania wykorzystałem 6 następujących artykułów:


Будьте здоровы! Мед полезен для здоровья

http://3rm.info/publications/53406-med-polezen-dlya-zdorovya.html


Будьте здоровы! Лечимся мёдом

http://3rm.info/publications/60674-budte-zdorovy-lechimsya-medom.html


Будьте здоровы. Лечебный мёд...

http://3rm.info/publications/58868-budte-zdorovy-lechebnyy-med.html


Мед - лекарство от "100 болезней"!

http://budtezdorovy.net/2015/11/med-lekarstvo-ot-100-bolezney.html


Будьте здоровы: 10 волшебных свойств меда

https://slavdelo.dn.ua/2015/08/15/budte-zdorovyi-10-volshebnyih-svoystv-meda/


Мед. Полезные и целебные (лечебные) свойства меда. Чем полезен мед. Лечение медом: народные рецепты

https://www.inmoment.ru/beauty/health-body/useful-properties-products-m1.html



Opracował i tłumaczył Andrzej Leszczyński

3.11.2017 r.

Zmieniony ( 04.11.2017. )