Kontrole mają odbywać się bez uprzedzenia i pod pretekstem sprawdzenia żywności... | |
Wpisał: Sanepid | |
05.02.2021. | |
Kontrole mają odbywać się bez uprzedzenia i pod pretekstem sprawdzenia żywności.. Wytyczne na wojnę z przedsiębiorcami! Instrukcja dla pracowników sanepidu kontrolujących restauracje otwarte mimo zakazu W piątek (5.02.2021) dziennikarz Radia Zet Maciej Bąk opublikował na Twitterze fragmenty instrukcji dla pracowników sanepidu dokonujących kontroli w restauracjach otartych mimo rządowego zakazu wydanego w ramach tzw. walki z epidemią. W instrukcji napisano, że kontrole mają odbywać się bez uprzedzenia i pod pretekstem sprawdzenia żywności, a pracownicy sanepidu mają mieć przy sobie „prawie gotowe” decyzje nakazujące zamknięcie lokalu, jeśli klientów będzie zbyt wielu, będą bez maseczek lub w maseczkach bez zachowania dystansu. – To pismo wygląda jak wytyczne na wojnę z przedsiębiorcami. Jego autor ustanawia tak naprawdę domniemanie winy przedsiębiorcy. Wskazuje wprost, że kontrole mają być prowadzone bez zawiadomienia i pod pretekstem skontrolowania jakości żywności – mówi Radiu ZET Patryk Wachowiec, analityk prawny Forum Obywatelskiego Rozwoju. – To w moim przekonaniu łamie podstawowe zasady postępowania administracyjnego – dodaje. [kopie „instrukcji” - w oryginale. MD] |
|
Zmieniony ( 05.02.2021. ) |