Kontrole mają odbywać się bez uprzedzenia i pod pretekstem sprawdzenia żywności...
Wpisał: Sanepid   
05.02.2021.

 

 

Kontrole mają odbywać się bez uprzedzenia i pod

pretekstem sprawdzenia żywności..

Wytyczne na wojnę z przedsiębiorcami! Instrukcja dla pracowników sanepidu kontrolujących restauracje otwarte mimo zakazu

Lut 5, 2021 https://wprawo.pl/wytyczne-na-wojne-z-przedsiebiorcami-szokujaca-instrukcja-dla-pracownikow-sanepidu-kontrolujacych-restauracje-otwarte-mimo-zakazu/


W piątek (5.02.2021) dziennikarz Radia Zet Maciej Bąk opublikował na Twitterze fragmenty instrukcji dla pracowników sanepidu dokonujących kontroli w restauracjach otartych mimo rządowego zakazu wydanego w ramach tzw. walki z epidemią.

W instrukcji napisano, że kontrole mają odbywać się bez uprzedzenia i pod pretekstem sprawdzenia żywności, a pracownicy sanepidu mają mieć przy sobie „prawie gotowe” decyzje nakazujące zamknięcie lokalu, jeśli klientów będzie zbyt wielu, będą bez maseczek lub w maseczkach bez zachowania dystansu.

– To pismo wygląda jak wytyczne na wojnę z przedsiębiorcami. Jego autor ustanawia tak naprawdę domniemanie winy przedsiębiorcy.

Wskazuje wprost, że kontrole mają być prowadzone bez zawiadomienia i pod pretekstem skontrolowania jakości żywności – mówi Radiu ZET Patryk Wachowiec, analityk prawny Forum Obywatelskiego Rozwoju.  – To w moim przekonaniu łamie podstawowe zasady postępowania administracyjnego – dodaje.

[kopie „instrukcji” - w oryginale. MD]

Zmieniony ( 05.02.2021. )