https://3rm.info/publications/67286-budte-zdorovy-poleznye-svoystva-molodoy-krapivy-i-pomosch-hozyaykam-v-kulinarii-video.html Nie przegapcie momentu, w którym pojawiają się młode pokrzywy. Jest jeszcze ona delikatna i bardzo przydatna do spożycia. Najlepiej zbierać ją przed kwitnieniem. W głodnych latach wojny pokrzywa wraz ze szczawiem i lebiodą była szeroko stosowana jako żywność, pomagając ludziom przetrwać, a inteligentne gospodynie domowe nauczyły się z niej gotować: zupy, drugie dania, placuszki. Z punktu widzenia medycyny i nauki: Po co jemy pokrzywę? WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Pokrzywa - to cenna roślina multiwitaminowa, rodzaj naturalnego koncentratu witamin. Kwasu askorbinowego jest w niej dwukrotnie więcej niż w owocach czarnej porzeczki i cytryny, zawartość karotenu jest wyższa niż w owocach rokitnika, marchwi i szczawiu, a zaledwie 20 liści pokrzywy zapewnia naszemu organizmowi dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Dodatkowo pokrzywa jest bogata w witaminy K, E i B oraz pierwiastki śladowe: żelazo, magnez, miedź, wapń i in. Pokrzywa zawiera: krzem, flawonoidy, fitoncydy i kwasy organiczne, dzięki którym pokrzywa wykazuje ogólne właściwości wzmacniające: zwiększa odporność organizmu na wiele bakterii, toksyn, szkodliwe działanie promieniowania, wzmacnia układ odpornościowy, a także zapewnia wysoki stopień ochrony organizmu przed niedoborem tlenu. Poprawiając ogólny przebieg wszystkich procesów energetycznych, pokrzywa działa stymulująco na metabolizm węglowodanów i białek, dlatego tak często jest polecana przy chorobach przewlekłych, gdy ogólna odporność organizmu jest zauważalnie obniżona. Witamina K nasyca pokrzywę silnymi właściwościami hemostatycznymi. Witamina K zwiększa krzepliwość krwi i działa przeciwzapalnie, co umożliwia stosowanie pokrzywy jako środka gojącego rany zarówno do użytku zewnętrznego, jak i do krwawień wewnętrznych z macicy, płuc, nerek, jelit i innych krwotokach wewnętrznych. Liście pokrzywy zawierają również chlorofil w czystej postaci, bez domieszki innych pigmentów. Chlorofil działa silnie stymulująco i tonizująco na organizm, poprawia przemianę materii, zwiększa aktywność jelit, układu krążenia i ośrodka oddechowego, a także sprzyja gojeniu się porażonych tkanek. CO MOŻNA PRZYGOTOWAĆ Z POKRZYWY? Wiele różnych potraw! Są to i pierwsze dania, czyli zupy, drugie dania, sałatki i pierogi, kasze i sosy, kotlety, herbata i sok. Ważne jest, aby rozumieć, że młoda pokrzywa jest nadal rzadko używana jako główny składnik przepisu, bardziej używana jest jako dodatek dla smaku. Na przykład jako zielenina. Dlatego można ją dodawać do wielu popularnych potraw, które zwykle gotujemy, nadając im nowy smak i czyniąc je zdrowszymi. JAK GOTOWAĆ POKRZYWĘ? Aby młoda pokrzywa nie traciła swoich użytecznych właściwości, należy ją jak najmniej poddawać obróbce cieplnej. Maksymalnie pokrzywę należy gotować nie dłużej niż 3 minuty. Podczas polania wrzątkiem przestaje ona parzyć i można ją drobno posiekać do wykorzystania w sałatkach lub drugich daniach. Jeśli chcemy zachować jak najwięcej witaminy A, to najlepiej pokrzywę rozdrobnić rękami lub ceramicznym nożem. Do zup, dań głównych i kasz młode pokrzywy dodaje się pod koniec gotowania. Przestrzeganie tych zasad nie działa tylko w przypadku pierogów i kotletów. Zaparzając liście młodej pokrzywy otrzymujemy herbatę dla smakosza. Sok z liści pokrzywy stosuje się do celów leczniczych i kosmetycznych lub do napojów. W celu jego uzyskania młode pokrzywy moczy się w czystej wodzie przez kilka godzin, a następnie dokładnie wyciska w gazę. JAK ZBIERAĆ I ROBIĆ ZAPAS POKRZYWY? Młode pokrzywy należy zbierać poczynając od kwietnia, w czystym lesie, z dala od dróg, wysypisk, cmentarzysk bydła i zakładów przemysłowych. Używać należy młodych liści i górnych delikatnych łodyg. Bierzemy tylko zdrowe zielone części. Aby się nie poparzyć, używamy rękawiczek. NA ZAPAS MŁODĄ POKRZYWĘ MOŻNA WYSUSZYĆ, ZASOLIĆ LUB ZAMROZIĆ: Suszyć należy obowiązkowo w cieniu, okres przydatności do spożycia suszonej pokrzywy wynosi nie więcej niż 2 lata. Przed soleniem młode pokrzywy należy dobrze umyć i drobno pokroić. Na 1 kg dodaje się od 50 do 100 gramów soli, to jest około 2-4 łyżek stołowych. Pokrojoną pokrzywę należy dobrze wymieszać ze solą, ściśle ułożyć w szklanych słoikach i zamknąć zwykłymi pokrywkami wielokrotnego użytku. Przechowywać w chłodnym miejscu, takim jak lodówka lub piwnica, do 1 miesiąca. Do zamrożenia młode pokrzywy również dokładnie się myje, suszy, wkłada do plastikowych toreb lub plastikowych pojemników np. po majonezie i wkłada do zamrażarki do przechowywania. PRZEPISY KULINARNE, SMACZNE I ZDROWE DANIA Z POKRZYWY: Najbardziej znaną zupą, którą można zrobić z pokrzywy, jest oczywiście ZUPA POKRZYWOWA Potrzebne są: młoda pokrzywa, 1 jajko, marchew, cebula – główka i / lub zielona, ziemniaki, sól. Pokrzywę zalać wrzątkiem i drobno posiekać. Najpierw wrzucić do wrzącej wody lub (rosołu z mięsem) pokrojone w kostkę ziemniaki, po 10 minutach dodaj cebulę z marchewką, po kolejnych 5 minutach - pokrzywę, posolić i dodać do zupy ubite widelcem jajko, energicznie mieszając, pogotować zupę jeszcze przez 3 minuty i podawać na stół ze śmietaną. ZUPKA "WITAMINOWA" Z POKRZYWY (z serem) Skład: na 2 litry wody: 2-3 szt. średnie ziemniaki 1-2 marchewki 200 gr sera Adyghe pęczek młodej pokrzywy 30 g masła śmietankowego około 1 łyżki stołowej grubej soli przyprawy: czarny pieprz do smaku, 2 liście laurowe kwaśna śmietana Zagotować wodę i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zebrać pianę, dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, liście laurowe i masło. Pokrzywę umyć i usunąć grube łodygi, jeśli występują. Pokroić niezbyt drobno. Aby zapobiec parzeniu pokrzywy, można ją polać wrzątkiem, ale lepiej tego nie robić, aby zachować więcej witamin, ale ciąć ją należy w gumowych rękawiczkach. Ser Adyghe (paneer) pokroić w kostkę. Gdy warzywa w rondlu staną się miękkie i łatwe do przekłucia nożem (po 10 minutach), dodać ser, pokrzywę i sól. Gotować przez kolejne 5 minut i wyłączyć. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać na stół ze śmietaną. I to wszystko! Zupę z pokrzywy gotuje się bardzo szybko i jest ona smaczna i sycąca. Nawiasem mówiąc, pod koniec gotowania można dodać szczaw, zupa będzie jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. RACUCHY OWSIANE Z POKRZYWĄ I LEBIODĄ Wlać trochę wrzącej wody do płatków owsianych i zamieszać, aby spęczniały. W tym czasie umyć i rozdrobnić młode pokrzywy, lebiodę i zielone pióra czosnku. Do naszej masy owsianej dodać posiekane zioła, sól, jedno jajko i łyżkę oleju roślinnego. Zagnieść racuszki. Przełożyć je na rozgrzaną z olejem roślinnym patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Można podawać z mlekiem. TWARÓG Z POKRZYWĄ Przetrzeć przez sito 200 gram twarogu, masę twarogową zmieszać ze szklanką drobno pokrojonych liści pokrzywy. Dodać 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki stołowe oleju roślinnego i 1 łyżeczkę od herbaty musztardy. ZWYKŁA SAŁATKA Z POKRZYWY: Będą potrzebne: młoda pokrzywa, zielona cebula, koper, pietruszka, olej roślinny, pieprz, sól. Liście pokrzywy dokładnie opłukać i sparzyć wrzątkiem, drobno posiekać, połączyć z drobno posiekanym koprem, natką pietruszki i zieloną cebulą, solą, pieprzem i doprawić olejem. SAŁATKA Z POKRZYWY Z ORZECHAMI I CZOSNKIEM Będą potrzebne: 500 g liści pokrzywy, 50 g pietruszki i kopru, 4 ząbki czosnku, 1-2 orzechy włoskie, 3-4 łyżki stołowe oleju roślinnego, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, sól. Pokrzywę opłukać i włożyć do osolonej wrzącej wody, gotować przez 3-4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową, włożyć do durszlaka, lekko ugnieść, przełożyć do miski. Wymieszać olej z rozgniecionym czosnkiem i solą, miksturę dodać do pokrzywy z posiekanym koperkiem i natką pietruszki oraz pokruszonymi orzechami, skropić sokiem z cytryny. SAŁATKA Z POKRZYWY Z ORZECHAMI I CEBULĄ Umyte liście pokrzywy włożyć do wrzącej wody na 1-2 minuty, położyć na sitku, posiekać nożem, włożyć do salaterki, posiekać zieloną cebulę i połączyć z pokrzywami. Pokruszone jądra orzecha włoskiego rozmieszać w 0,25 szklanki bulionu z pokrzywy, dodać ocet, wymieszać i doprawić pokrzywę powstałą mieszanką w misce sałatkowej. Posypać drobno posiekaną zieleniną. Młoda pokrzywa - 800 g, zielona cebula - 120 g, pietruszka - 80 g, obrane orzechy włoskie - 100 g, zielenina, sól do smaku. SAŁATKA Z POKRZYWY Z JAJKIEM Liście pokrzywy zanurzyć we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, przełożyć na sito. Następnie posiekać, doprawić octem, na wierzch ułożyć plasterki gotowanych jajek, polać kwaśną śmietaną. Młoda pokrzywa - 600 g, jajka - 4 szt., śmietana - 80 g, ocet, sól do smaku. KISZONA POKRZYWA Będą potrzebne: 100 g soli, 5 kg pokrzywy, 2 g kminku, 150 g jabłek, 150 g marchwi, liście laurowe, ziele angielskie i 50 g żurawiny lub borówki brusznicy. Młode pędy pokrzywy opłukać i umieść w emaliowanej misce razem z jabłkami, marchewką, żurawiną lub borówką, liśćmi laurowymi, kminkiem, solą i pieprzem. Następnie obciążyć odważnikiem. Po 2 tygodniach pokrzywę można wykorzystać do zupy pokrzywowej, jako przyprawę do dań rybnych i mięsnych. KOTLECIKI POKRZYWOWE Z KASZĄ JAGLANĄ: Wziąć 20 g tłuszczu, 100 g pokrzywy, 200 g kaszy jaglanej, sól kuchenną do smaku. Pokrzywę przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem, posiekać, gotować we wrzącej wodzie przez 3 minuty, przełożyć na sito, posiekać, wymieszaj z gęstą kaszą jaglaną, uformować kotleciki i piec je na patelni, wstępnie natłuszczonej. OLEJ POKRZYWOWY DO KANAPEK Wziąć 2 łyżki stołowe liści pokrzywy, drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa, a następnie wymieszać ze 100 gramami miękkiego masła śmietankowego. Dodać trochę tartego chrzanu według własnego uznania (smaku). Uzyskuje się „zielone masło” do smarowania kromek chleba. SAŁATKA Z BABKI I POKRZYWY Z CEBULĄ Babkę i pokrzywę wrzucić do wrzącej wody na 1 minutę, przełożyć na sito, posiekać i dodać rozdrobnioną cebulę i chrzan. Doprawić solą i koperkiem, posypać posiekanymi jajkami i polać kwaśną śmietaną. Młode liście babki - 250 g, pokrzywa - 200 g, cebula w główkach - 250 g, chrzan - 100 g, jajka - 2 szt., śmietana - 80 g, ocet, sól do smaku. SOK Z POKRZYWY Młode pędy pokrzywy opłukać i przepuścić przez sokowirówkę. Wytłoki zalać przegotowaną wodą, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i ponownie wycisnąć. Soki z pierwszego i drugiego tłoczenia wymieszać, przelać do wyparzonych słoików o pojemności 0,5 litra i pasteryzować w temperaturze 65-70 ° C. Słoiki ze sokiem przechowywać w chłodnym miejscu. Soki te wykorzystuje się do przygotowywania różnych przypraw, sosów i napojów. (Od tłumacza: Sok z pokrzywy jest szeroko wykorzystywany przy leczeniu niedokrwistości, anemii. W krótkim czasie wzrasta ilość hemoglobiny i czerwonych krwinek). BARSZCZ MOŁDAWSKI Z POKRZYWĄ Opłukać przygotowane młode liście pokrzywy, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do wrzącej wody wsypać ryż, gotować 10 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażone korzenie, cebulę, przecier pomidorowy, sól, dodać liście szczawiu. Na 3 minuty przed ugotowaniem do zupy dodać przygotowaną masę z pokrzywy, zagotować. Podawać ze śmietaną i jajkami na twardo. ZUPA POKRZYWOWA PUREE (kuchnia bułgarska) Młode pędy pokrzywy ugotować, przetrzeć przez sito. Mąkę podsmażyć na maśle śmietankowym, rozcieńczyć wywarem pokrzywowym, wymieszać z puree ziemniaczanym, posolić i gotować 5 minut. Podczas serwowania na stół do zupy dodać masło. Na 250 g pokrzywy - 3 łyżki stołowe mąki, 3 łyżki stołowe masła śmietankowego. PIEROGI POKRZYWOWE (kuchnia kaukaska – t. zwane пельмени) Młode liście pokrzywy opłukać, drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na roztopionym maśle, wymieszać z przygotowaną pokrzywą i doprawić solą. Ciasto zagnieść, rozwałkować, zrobić pierogi (пельмени) i zagotować w osolonej wodzie. Przed podaniem na stół doprawić kwaśną śmietaną i drobno posiekaną zieleniną. Na 300 g pokrzywy - 260 g mąki pszennej, 2 jajka, 30 g cebuli, 20 g topionego masła, pieprz, sól do smaku. FARSZ DO PIEROGÓW Z POKRZYWY Młode pędy pokrzywy zalać wrzątkiem, zlać wodę, pokrzywę posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać drobno posiekane jajka, posolić i doprawić roztopionym masłem. Na 1 kg pokrzywy - 100 g ryżu, 5 jajek, 60 g masła, sól do smaku. JAJECZNICA Z POKRZYWĄ Młode pokrzywy sparzyć wrzątkiem i posiekać. Na patelni lekko podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przygotowaną pokrzywę, zieleninę kolendry, sól, roztopione masło i wszystko udusić. Następnie polać jajkami i usmażyć. Na 150 g pokrzywy - 20 g topionego masła, 30 g cebuli, 2 jajka, sól i zieleń kolendry do smaku. POKRZYWĘ MOŻNA DODAWAĆ DO DOWOLNYCH DAŃ MIĘSNYCH I RYBNYCH Lista dań, które można przyrządzić z pokrzywy jest ogromna - a wszystko dlatego, że jest ona spożywana od wieków i od wieków uznawana była za jeden z głównych produktów leczniczych. Bogaty zestaw pierwiastków biologicznie czynnych wyjaśnia szerokie spektrum właściwości regeneracyjnych, leczniczych i profilaktycznych pokrzywy. Pokrzywa przywraca funkcje ważnych życiowo narządów i normalizuje pracę organizmu jako całości. Jednak stosując pokrzywę należy wiedzieć, że zagęszcza ona naszą krew, dlatego częste jej stosowanie nie jest zalecane osobom z problemami, dotyczącymi naczyń krwionośnych, serca, nadciśnienia. Kobiety w ciąży również nie powinny jej jeść, ponieważ może to wywołać przedwczesne skurcze. Filmy video:[w oryg.: 1 film video – Pokrzywa majowa – zdrowie na cały rok (7.06 min.) 2 film video – Sama pokrzywa zastępuje siedmiu lekarzy (2.58 min.) 3 film video – Zupa z pokrzywy – przepisy babci (14.03 min.) 4 film video – Sok z pokrzywy. Zadziwiające właściwości lecznicze (9.03 min.) 5 film video – Przepisy Cojki. Pozyskiwanie pokrzywy (2.16 min.) |