W szpitalach leczą i... głodzą
Wpisał: bibula   
17.06.2011.

W szpitalach leczą i... głodzą

2011-06-16 http://www.bibula.com/?p=39424

Według ostrożnych szacunków co trzeci pacjent przyjmowany do szpitala jest niedożywiony. Jeszcze więcej, bo 70 proc. chorych, opuszcza szpital w stanie niedożywienia – alarmowali eksperci podczas konferencji inaugurującej kampanię “Żywienie to leczenie”.

Dr Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (PTŻPiD), powiedział, że leczenie żywieniowe wciąż nie jest w polskiej służbie zdrowia doceniane, zarówno przez lekarzy, jak i Narodowy Fundusz Zdrowia. A powinno być ono integralną częścią leczenia, jak w większości krajów Unii Europejskiej.

“Traci na tym zarówno chory, jak i służba zdrowia, bo źle odżywiony pacjent to większe koszty leczenia, więcej jest też powikłań w niemal wszystkich jednostkach chorobowych” – przekonywał dr Kłęk. Powołał się na dane amerykańskie, z których wynika, że chory leczony z powodu infekcji kosztuje 42 tys. dolarów, gdy nie jest prawidłowo żywiony. Włączenie leczenia żywieniowego zmniejsza je do 18 tys. dolarów.

“Niedożywienie zwiększa też śmiertelność chorych” – udowadniał dr Kłęk. Przedstawił dane wskazujące, że niedobór masy ciała sięgający 20 proc. zwiększa śmiertelność okołooperacyjną aż o 30 proc. “Tymczasem na wielu oddziałach szpitalnych, takich jak chirurgia, interna, ortopedia czy pulmonologia, niedożywionych jest od 27 proc. do 48 proc. chorych” – powiedział.

W jego ocenie, jeszcze gorzej jest na oddziałach onkologicznych. “W stanie niedożywienia jest tam 20 proc. chorych na raka jelita grubego, 40 proc. z rakiem żołądka, 60 proc. z rakiem trzustki oraz 80 proc. cierpiących na raka przełyku” – raportował dr Kłęk. Dodał też, że 20 proc. chorych na nowotwory złośliwe umiera nie tyle z przebiegu samej choroby, co z niedożywienia.

“Nie mogę tego zrozumieć – podkreślał dr Kłęk. – Za wielkie osiągnięcie uważa się zwiększenie skuteczności leczenia raka choćby o kilka procent, tymczasem odpowiednie żywienie medyczne może poprawić efekty terapii nawet o 10 proc., ale z tego nie korzystamy”. Podkreślił, że leczenie żywieniowe powinno być elementem leczenia onkologicznego, zarówno u chorych po operacjach, jak i radio- i chemioterapii.

Dr Piotr Szybiński, sekretarz PTŻPiD, przekonywał, że człowiek chory potrzebuje więcej energii i składników odżywczych, a jednocześnie z powodu choroby ma kłopoty z jedzeniem. Dlatego tak ważne jest odpowiednio wczesne wprowadzenie żywienia medycznego, które poprawia samopoczucie, ale też wspomaga leczenie i dodaje sił do walki z chorobą.

PAP

KOMENTARZ BIBUŁY: Fatalny stan wyżywienia w szpitalach jest wynikiem m.in. coraz częstszego przekazywania stołówek szpitalnych firmom zewnętrznym, tzw. cateringowym. Te prywatne firmy nastawione są tylko na zysk, stąd oferują liche pożywienie, oparte na najtańszych na rynku produktach. W polskich szpitalach najczęściej stosuje się stawkę żywieniową nie przekraczającą  4-6 zł na dzień, tymczasem stawka dla więźnia w polskim więzieniu wynosi 18 zł…

 

Zmieniony ( 17.06.2011. )