POZIOM radio-CEZU na północ od Tokyo
Wpisał: sigma   
09.10.2011.

POZIOM radio-CEZU na północ od Tokyo

W odległości 200 km. na południowo-zachód od FUKUSHIMA poziom tej radiacji sięga np. w GUNMA, 100 – 300 kilobekereli na m2.

Lotnicze badania poziomu radioaktywności nad stolicą oraz prefekturą Kanagawa wykryły, że północno-zachodnie dzielnice Tokyo mają wyjątkowo wysokie poziom skażenia.
Wyniki tych badań opublikowane w zeszły wtorek wykazują, że opad radioaktywny z Fukushimy skaził część górzystego rejonu Okutama w zachodniej części Tokyo. Poziom radiacji Cs137 i Cs134 sięga tam 100-300 kilobekereli na m2

Przeprowadzane odczyty radiacji w tym terenie wahały się pomiędzy 0,2 – 0,5 microsieverta/godz., ale kilka miejsc miało nawet wyższe, sięgające 0,5-1,0 microsieverta/godz..

Radioaktywny cez z elektrowni jądrowej Fukushima 1 został przeniesiony silnymi wiatrami w kierunku południowo-zachodnim przez górzyste rejony prefektur Tochigi i Gunma, po czym skierował się na południe na wschodnią część prefektury Gunma oraz zachodnią część prefektury Saitama, aż dotarł do Okutama.
Górzysty teren porośnięty lasami wchłonął ogromne dawki cezu Cs137 i Cs134.

Skażone rejony zostały również wykryte we wschodnim Tokyo (Katsushika i Edogawa), gdzie odczyty wykazały 0,2-0,5 microsieverta/godzinę.

Najwyższy poziom cezu Cs137 i Cs134 wykryty we wschodnim Tokyo (Katsushika) wynosił 60 – 100 kilobekereli na m2

Okres połowicznego rozpadu dla cezu-134 wynosi dwa lata, zaś dla cezu-137 lat trzydzieści.

Jednocześnie badania nie znalazły większego skażenia w prefekturze Kanagawa. Miejsca skażone wykryto tylko w kilku rejonach północno-wschodnich włączywszy w to miasto Yamakita. Poziom radiacji wynosi tam od 60-100 kilobekereli/m2

Monitoring przeprowadzono z helikoptera wyposażonego w specjalny aparat do wykrywania promieni gamma emitowanych przez radioaktywne izotopy spoczywające na poziomie ziemi. Bazując na tym pomiarze przeprowadza się kalkulację oceniającą poziom radiacji na wysokości 1 m nad ziemią.

Radioaktywne izotopy przyniesione przez wiatr osadziły na ziemi ulewne deszcze aż za rejonem Tohuku.

W związku z powyższym wszczęto w tym rejonie kontrole badające produkty spożywcze, szczególnie lokalnej odmiany chrzanu tzw. wasabi. którego Tohulu jest największym producentem W 2009 roku 23 tony z 26 ton ogólnie wyprodukowanych chrzanu wasabi pochodziło z rejonu Okutama

Kontrola obejmie również yamame, lokalną odmianę pstrąga, sławne tutejsze yuzu (owoc podobny do małego pomelo) oraz grzyby.
opracowane na podstawie: http://dakowski.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=4492&Itemid=44