Zalety UE: Wieprzowina będzie droższa
Wpisał: naszdziennik   
06.02.2013.

Zalety UE: Wieprzowina będzie droższa

 

 

4 lutego 2013 naszdziennik

 

 

W pierwszej połowie 2013 roku żywiec wieprzowy będzie drożał, a jego cena w czerwcu może wynieść między 5,5-5,9 zł za kilogram – oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego (ARR).

Z analizy przygotowanej przez Agencję wynika, że w połowie stycznia 2013 roku żywiec wieprzowy kosztował średnio 5,17 zł za kg, mimo iż w czwartym kwartale 2012 roku odnotowano spadki cen skupu.

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że w grudniu ubiegłego roku przeciętna cena skupu trzody chlewnej wynosiła 5,36 zł/kg, czyli o 6 proc. mniej niż w listopadzie 2012 roku i o 4 proc. mniej niż w grudniu 2011 roku. Z danych posiadanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRRW) w drugim tygodniu stycznia 2013 roku ceny skupu żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 5,17 zł za kg. Wynik ten jest wyższy o 2 proc. niż  w 2012 roku.

W tym czasie – podkreślono w analizie ARR – średnia unijna cena trzody chlewnej wyniosła 169,22 euro za 100 kg (według wagi poubojowej schłodzonej klasy E), czyli więcej o 13 proc. niż w analogicznym okresie.

Agencja dodaje, że cena w Polsce była wyższa od przeciętnych cen m.in. we Francji, w Belgii, Holandii, Danii, Hiszpanii, a niższa niż np. w Niemczech i na Węgrzech.

Utrzymujące się od ponad dwóch lat niekorzystne warunki ekonomiczne tuczu trzody chlewnej w Polsce przyczyniły się do głębokiego spadku jej liczebności. W ocenie zespołu ekspertów, mimo wzrostu cen żywca, nadal będzie spadało pogłowie trzody chlewnej.

Z szacunków ekspertów ARR wynika, że po jesienno-zimowym spadku, ceny skupu żywca wieprzowego wzrosną w okresie wiosenno-letnim 2013 roku i będą kształtować się na poziomie zbliżonym lub nieco wyższym, niż w analogicznych miesiącach ubiegłego roku. W marcu 2013 roku żywiec może kosztować 5,3-5,5 zł za kg, zaś w czerwcu jego cena będzie wyższa i może wynieść od 5,5 do 5,9 zł za kg.

GUS podał, że w lipcu 2012 roku pogłowie świń w naszym kraju wynosiło 11,6 mln sztuk, czyli było o 14,3 proc. mniejsze, niż przed rokiem i o 22 proc. mniejsze, niż dwa lata wcześniej.

Konsekwencją spadku pogłowia trzody chlewnej jest zmniejszenie produkcji żywca wieprzowego – podaje ARR. Z jej danych wynika, że w 2012 roku skup żywca wieprzowego w naszym kraju wyniósł 1 mln 470 tys. ton, tj. o 15 proc. mniej niż w 2011 roku. „Uwzględniając przewidywany dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej, prognozuje się, że w pierwszym półroczu bieżącego roku produkcja żywca wieprzowego może wynieść 970 tys. ton, czyli aż o 17 proc. mniej niż rok wcześniej” – napisano w analizie ARR.

Analitycy Agencji zauważają, że w 2013 roku prawdopodobnie nastąpi dalszy spadek produkcji spowodowany wysokimi cenami pasz.

Do zmniejszenia unijnej produkcji wieprzowiny – podkreślono w analizie – mogą przyczynić się również przepisy w zakresie dobrostanu loch prośnych (Dyrektywa Rady 2008/120/WE z dnia 18 grudnia 2008 roku), których ostateczny termin wdrożenia upłynął 1 stycznia 2013 roku.

IK