Czy jemy ryż faszerowany ołowiem, arsenem i innymi truciznami? | |
Wpisał: nathanel | |
13.04.2013. | |
Czy jemy ryż faszerowany ołowiem, arsenem i innymi truciznami?
Czy ryż nafaszerowany ołowiem może być lekko strawny ? Okazuje się że importowany ryż zawiera trujące substancje : ołów, arsen . Czy powinniśmy znać skład chemiczny produktów i pokarmów ?
Co chwilę gdzieś czytamy, że produkty sprowadzane z Chin zawierają trucizny . Nie tylko produkty żywnościowe ale też ubrania, zabawki, praktycznie wszystko . Wszystko trujące a Chińczyków coraz więcej i wyglądają zdrowo. Z badań American Chemical Society a opublikowanych przez BBC wynika, że ryż importowany do USA zawiera poziom ołowiu wielokrotnie wyższy od uznanego za dopuszczalny. Należy przypuszczać że Polska importuje ryż nie lepszej jakości. Badano próbki pochodzące z Butanu, Chin, Tajwanu, Indii, Izraela, Tajlandii i Czech. Okazało się że ryż z Tajwanu i Chin ma najwyższy poziom zawartości trującego dla człowieka ołowiu. Dla obliczenia poziomu "konsumpcji" ołowiu przyjęto ilość ryżu konsumowanego przez daną społeczność - dziennie. Poziom spożycia ołowiu wyższy dziesieciokrotnie od dopuszczanej dawki PTTI ("provisional total tolerable intake") uważa się za szkodliwy dla zdrowia. Badania wykazały że poziom ołowiu u nie Azjatów wynosi od 20 do 40 razy więcej niż norma, ale u Azjatów (dzieci) odnotowuje się poziom wyższy 120 razy. . Ryż jest bardzo podatny na zatrucia środowiskowe w procesie nawadniania, wiele krajów producentów ryżu używa do tego skażonej (niedoczyszczonej) wody. "Jeśli prześledzić literaturę naukową, szczególnie dotyczącą Chin i Indii, podlewają oni uprawy wodą która pochodzi nieoczyszczonych ścieków domowych i przemysłowych" - stwierdza Dr. Tsanangurayi Tongesayi z Monmouth University . Około 10% ryżu produkowanego w Chinach zawiera metale ciężkie które prawdopodobnie dostają się do żyznych pól uprawnych z odpadów przemysłowych i ścieków. Ołów jest szkodliwy dla organów ciała i systemu nerwowego, szczególnie dla dzieci. Produkty ryżowe zawierają umiarkowane lub wyższy poziom arszeniku ( który jest niezwykle trujący).Tak wynika z analizy danych publikowanych w Consumer Reports.. Dr.Tongesayi pracuje nad określeniem poziomu zanieczyszczenia arszenikiem oraz stara się ustalić obecność innych metali ciężkich w produktach ryżowych. . " Teraz gdy dochodzi do globalizacji rynku żywnościowego, docierają do nas produkty z różnych zakątków świata w których występują różne poziomy zanieczyszczeń. Wiedzę o nich jednak lekceważymy a produkt produktowi nie jest równy. Importerzy starają się kupić jak najtaniej i jak najdrożej sprzedać. A najtaniej jest wówczas gdy nie przestrzega się standardów produkcji. Służby sanitarne zamiast liczyć ile jest mięsa (końskiego) w mięsie , powinny zajmować się w szerszym stopniu tym co naprawdę może szkodzić naszemu zdrowiu. |