============================
To zagrożenie jest większe, niż ze strony importu żywności z obszaru Merkosur i Ukrainy.
========================================
prof. dr. Jacek Nowak
„Mieliśmy rozumieć DNA i czynić wartościowe modyfikacje, ale faktem było, że wiedzieliśmy tak mało o DNA, jak wie przeciętny Amerykanin o sanskryckiej wersji Bhagawad Gity.
Wiedzieliśmy jednak wystarczająco dużo, aby być niebezpiecznymi, zwłaszcza w połączeniu z naszą ignorancją i z naszymi uprzedzeniami oraz wąskimi horyzontami myślowymi. Skupiliśmy się jedynie na krótkoterminowych korzyściach (w laboratorium), nie biorąc pod uwagę długoterminowych deficytów (na polach).
To był ten sam rodzaj myślenia, który doprowadził do powstania DDT, PCB, czynnika Agent Orange, rekombinowanego bydlęcego hormonu wzrostu, itd.
Uważam, że ważnym jest, aby ludzie rozumieli, jak mało wiedzą inżynierowie genetyczni, jacy są stronniczy i jak bardzo mogą się mylić.”
(Caius Rommens, inżynier genetyczny, b. kierownik zespołu badawczego Monsanto, www.doprawdy.info/2023/09/specjalisci-inzynierii-genetycznej-o-sobie-i-o-gmo/)
============================
Czy przez szum medialnej wrzawy przebiją się tematy naprawdę ważne dla jakości żywności, a więc dla naszego zdrowia i przetrwania polskich rolników, a więc dla narodowego bezpieczeństwa żywnościowego?
Z tematem bezpieczeństwa żywności wytwarzanej przemysłowo przebiła się na razie prof. Grażyna Cichosz – ale w formie wywiadów.
Tymczasem 3-godzinne posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Ochrony Życia i Zdrowia Polaków dnia 29 kwietnia 2025 wraz obszernym, ponad 1,5 godzinnym systematycznym wykładem prof. Cichosz nie zostało do dziś opublikowane na stronie Sejmu – czy to przypadek?
Tego jej wykładu można jednak wysłuchać na stronach:
https://www.youtube.com/watch?v=lcLIDiXZiFE&t=105s oraz
https://www.youtube.com/watch?v=j6BCDRtMEkU -(całe posiedzenie 29 kwietnia 2025).
Tymczasem cicho i podstępnie nadchodzi szybko nowe zagrożenie dla jakości żywności i przetrwania polskich rolników, a więc dla bezpieczeństwa żywnościowego całego państwa (nie tylko naszego). To zagrożenie jest, w opinii piszącego te słowa, większe, niż ze strony importu żywności z obszaru Merkosur i Ukrainy.
Zagrożenie to wprowadza, uzgodnione już z rządami krajów członkowskich UE, rozporządzenie o roślinach NGT, a jakże, patentowanych przez obce korporacje, które niedługo może zostać przegłosowane przez Parlament Europejski.
Rośliny NGT (de facto to nowe GMO) to rośliny genetycznie modyfikowane z pomocą tzw. nowych technik genomowych (NGT). W oficjalnych dokumentach używa się specjalnie pojęcia „rośliny NGT”, aby w naszych umysłach nie zapaliły się za szybko „czerwone lampki”, gdybyśmy przeczytali: nowe GMO…
To rozporządzenie o roślinach NGT po prostu zezwala – w sposób urągający współczesnej wiedzy naukowej i aktualnemu prawu – na stosowanie tych nowych, opatentowanych GMO w rolnictwie i żywności krajów członkowskich UE.
To, jak bardzo to rozporządzenie urąga współczesnej wiedzy naukowej i aktualnemu prawu oraz na czym polegają zagrożenia ze strony roślin NGT (nowych GMO), można znaleźć, np. w treści przykładowego listu do organów samorządów wojewódzkich na stronie: https://doprawdy.info/2025/11/jesli-nie-chcesz-takiego-swiata-jaki-nam-gotuja/.
To właśnie pisemne i słowne interwencje obywateli u władz wojewódzkich, zainicjowane przez Jadwigę Łopatę (polską laureatkę ekologicznego Nobla) i sir Juliana Rose z Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC), zaowocowały w latach 2004-2006 uchwałami wszystkich 16. sejmików województw, że ich terytoria są wolne od upraw GMO. Ten fakt wywarł taką presję na władze państwowe, że w rezultacie uchwalono ustawę o GMO z 2006, która do dzisiaj chroni nas przed „tradycyjnymi” GMO, ale nie przed roślinami NGT (nowymi GMO).
Dlatego Jadwiga Łopata, sir Julian Rose i niżej podpisany wzywają obecnie do wysyłania podobnych listów-petycji do Marszałków i Przewodniczących Sejmików województw, aby władze samorządowe interweniowały u władz państwowych i europosłów, aby sprzeciwić się „wpuszczeniu” nowych GMO (zwanych dla niepoznaki roślinami NGT) do naszego rolnictwa i naszej żywności.
prof. dr. J. Nowak