Żydowski interes: Drukują steki na drukarkach 3D. Z soi i grochu, ciecierzycy, buraków. Sprzedają głupim gojom po 40 dol. A zdobyli w tym roku od inwestorów 170 mln dol.
money/mieso-z-drukarek-i-grochu
“To mięso, po prostu jest wytwarzane w inny sposób”: Redefine Meat zdobył w tym roku od inwestorów 170 mln dol.
——————————-
Izraelska firma Redefine Meat nawiązała współpracę z importerem Giraudi Meats, który ma zająć się dystrybucją jej steków w Europie. Przedsiębiorstwo z Tel Awiwu chce zaoferować Europejczykom “mięso” produkowane za pomocą ogromnych drukarek 3D – informuje Reuters.
Redefine Meat specjalizuje się w wytwarzaniu “mięsa” roślinnego. Izraelska firma wykorzystuje do jego produkcji sojowe i grochowe proteiny, ciecierzycę, buraki, drożdże oraz olej kokosowy. Co ciekawe, produkty, które imitują mięso, są drukowane przez drukarki 3D.
– Nasz produkt to mięso, ma te same cechy, po prostu jest wytwarzany w inny sposób – przekonuje Eshchar Ben-Shitrit, dyrektor Redefine Meat. – Fakt, że nasze produkty są teraz sprzedawane przez Giraudi Meats, czyli importera, który oferuje również wysokiej jakości mięso, pokazuje, że nie są to wyłącznie alternatywne produkty wegańskie – dodaje.
Produkty firmy są już znane w Europie
Steki, w których specjalizuje się firma, są już dostępne w kilku krajach, m.in. w Wielkiej Brytanii, Holandii i Niemczech. Izraelczycy chcą iść jednak dalej.
Redefine Meat zdobył w tym roku od inwestorów 170 mln dol. Pieniądze przeznaczył m.in. na rozbudowę fabryki w Holandii, a po nawiązaniu współpracy z importerem liczy na umocnienie się na europejskim rynku. Dzięki uruchomieniu nowej linii produkcyjnej w Holandii, możliwości produkcyjne przedsiębiorstwa będą wynosić 15 ton dziennie.
Plany ma ambitne, ale zrealizować je nie będzie łatwo. Jak wskazuje Reuters, w ostatnim czasie zainteresowanie roślinnymi alternatywami mięsa spadło. W obawie przed recesją i inflacją wielu konsumentów zaczęło kupować tradycyjne mięso.
Roślinne steki w tym miesiącu trafią do Europy
Redefine Meat zapowiada, że jeszcze w październiku ruszy z dystrybucją mięsa do sklepów i restauracji we Francji. Następnie chce wejść do Włoch, Grecji i Szwecji. Na tym nie poprzestanie. Planuje ruszyć ze sprzedażą w kilkunastu krajach europejskich.
W tej chwili jej “mięso” jest dostępne w ok. 1000 europejskich restauracji. Jak podaje Reuters, za kilogram steków Redefine Meat płacą one ok. 40 dol. (ok. 196 zł).