Żydowski interes: Drukują steki na drukarkach 3D. Z soi i grochu, ciecierzycy, buraków. Sprzedają głupim gojom po 40 dol. A zdobyli w tym roku od inwestorów 170 mln dol.

Żydowski interes: Drukują steki na drukarkach 3D. Z soi i grochu, ciecierzycy, buraków. Sprzedają głupim gojom po 40 dol. A zdobyli w tym roku od inwestorów 170 mln dol.

money/mieso-z-drukarek-i-grochu

“To mięso, po prostu jest wytwarzane w inny sposób”: Redefine Meat zdobył w tym roku od inwestorów 170 mln dol.

——————————-

Izraelska firma Redefine Meat nawiązała współpracę z importerem Giraudi Meats, który ma zająć się dystrybucją jej steków w Europie. Przedsiębiorstwo z Tel Awiwu chce zaoferować Europejczykom “mięso” produkowane za pomocą ogromnych drukarek 3D – informuje Reuters.

Redefine Meat specjalizuje się w wytwarzaniu “mięsa” roślinnego. Izraelska firma wykorzystuje do jego produkcji sojowe i grochowe proteiny, ciecierzycę, buraki, drożdże oraz olej kokosowy. Co ciekawe, produkty, które imitują mięso, są drukowane przez drukarki 3D.

Nasz produkt to mięso, ma te same cechy, po prostu jest wytwarzany w inny sposób – przekonuje Eshchar Ben-Shitrit, dyrektor Redefine Meat. – Fakt, że nasze produkty są teraz sprzedawane przez Giraudi Meats, czyli importera, który oferuje również wysokiej jakości mięso, pokazuje, że nie są to wyłącznie alternatywne produkty wegańskie – dodaje.

Produkty firmy są już znane w Europie

Steki, w których specjalizuje się firma, są już dostępne w kilku krajach, m.in. w Wielkiej Brytanii, Holandii i Niemczech. Izraelczycy chcą iść jednak dalej.

Redefine Meat zdobył w tym roku od inwestorów 170 mln dol. Pieniądze przeznaczył m.in. na rozbudowę fabryki w Holandii, a po nawiązaniu współpracy z importerem liczy na umocnienie się na europejskim rynku. Dzięki uruchomieniu nowej linii produkcyjnej w Holandii, możliwości produkcyjne przedsiębiorstwa będą wynosić 15 ton dziennie.

Plany ma ambitne, ale zrealizować je nie będzie łatwo. Jak wskazuje Reuters, w ostatnim czasie zainteresowanie roślinnymi alternatywami mięsa spadło. W obawie przed recesją i inflacją wielu konsumentów zaczęło kupować tradycyjne mięso.

Roślinne steki w tym miesiącu trafią do Europy

Redefine Meat zapowiada, że jeszcze w październiku ruszy z dystrybucją mięsa do sklepów i restauracji we Francji. Następnie chce wejść do Włoch, Grecji i Szwecji. Na tym nie poprzestanie. Planuje ruszyć ze sprzedażą w kilkunastu krajach europejskich.

W tej chwili jej “mięso” jest dostępne w ok. 1000 europejskich restauracji. Jak podaje Reuters, za kilogram steków Redefine Meat płacą one ok. 40 dol. (ok. 196 zł).